Siirry pääsisältöön

Uusi ilme

Eräs naapurini kävi viime viikonloppuna käymässä ja toi lainaan vanhan kuvan talostani. Kuva on otettu 1920-luvun alkuvuosina eli pian talon valmistumisen jälkeen. Talo oli ilmeisesti hirsipinnalla jonkin aikaa.


Jätin talon alkuperäisen avaimen naulaan eteisen seinälle,


sillä vaihdoin vihdoin ulko-oven. Arvelin aluksi, että tämä saattaa olla homma, jossa tarvitsen apua. Sain oven kuitenkin paikalleen käyttämällä lukuisia kiiloja ja tukia, aikaa meni kolmisen tuntia. Ihan hyvin ovi tuntuu talon ulkonäköön istuvan, vaikka vanhat ovet toki olisivat kauniimmat olleetkin. Heloja puuttuu, ovessa on tällä hetkellä riippulukko. Pitäisi myös löytää sopiva ovenripa tuohon, kahvaa oveen ei tule.

Koska vanhan oven päällä oli ikkuna ja ovikompleksin korkeus hieman nykyistä suurempi, täytyy tuonne listan päälle keksiä jotain. Ehkä teen samantyyppiset koristukset kuin ikkunoidenkin (paitsi oikealla alhaalla) päällä on. Sähköjohto piti laittaa tyylikkäästi kulkemaan oven päältä, vielä kun ei sähköjä ole laitettu seinän läpi kulkemaan.


Kuva on rumasti ylivaloittunut ulkotilan osalta, mutta siitä näkee, että ovi näyttäisi olevan vinossa. Jätin vanhat karmit uusien alle, kun sopivat niin nätisti, mutta jouduin veistämään vasemmasta alanurkasta ja oikeasta ylänurkasta vanhaa karmia ohuemmaksi, sillä vanha ovi karmeineen tosiaan oli vinossa. Tässä kuvassa suoraa on siis uusi ovi karmeineen, vinoa ehkäpä lattiaa lukuunottamatta kaikki muu. Vanhat karmit olivat myös melko kovin jumissa hirsien alla, painumavaraa ei ollut jätetty riittävästi. Pysykööt paikallaan jemmassa.


Pellavanauha loppui kesken, joten rakojen peittona on vain ulkopuolella olevat listat. Seuraavalla kerralla tämäkin asia korjataan. Ovi on myös edelleen sisäpuolelta musta (maaliroiskeilla koristeltu). Voi olla, että maalaus valkoiseksi jää ensi kesän hommiksi, kun ovea voi pitää koko päivän auki.

Kun vanhat ovilehdet saatiin edestä pois, sain myös lattian lankutettua loppuun. Yksi paikkapala vielä puuttuu, mutta tein sille "pohjan", johon se on helppo kiinnittää.


Myös tuvan lattian viimeisetkin palaset on saatu paikalleen. Tuvan molemmat ovet ovat paikallaan, joten ensi viikonloppuna saan laitettua jo lämmön päälle ilman, että se karkaa johonkin muualle. Toistaiseksi mennään sähköpattereilla. Tulisijoja ei ole vielä tarkastettu.


Pidän kukista, erityisesti tulppaaneista. Siksi ostinkin jo pari pussia sipuleita. Nämähän eivät vielä riitä mihinkään, joten lisää seuraa joskus. Eipä mulla kyllä vielä ole tiedossa sitäkään, mihin nämä meinaan istuttaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.


Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Hei pitkästä aikaa

En ole jaksanut kauheasti tänne kirjoitella. Ei mistään erityisestä syystä, ei vain ole huvittanut. Eilen illalla ajattelin tehdä päivityksen, mutta siinäpä kävi sitten hassusti. Tietokone lakkasi toimimasta ja koitin palauttaa sitä edelliseen toimivaan kokoonpanoon. Sen seurauksena se jäi käynnistyksessä loputtomaan kierteeseen eikä käynnistynyt loppuun asti. Tein uudelleen palautuksen, jonka seurauksena kone nollasi itsensä eli palautti tehdasasetukset. Kaikki kahden viime vuoden aikana ottamani kuvat ja tekemäni tiedostot, puf, kadotettu ikuisiksi ajoiksi. Meni siis hieman säätämiseksi tämä homma.

On mulla osa tiedostoista onneksi jemmapaikoissa muualla, mutta osa tosiaan katosi. Aloitetaan puhtaalta pöydältä siis. Nyt mulla on uudenveroinen tietokone, joka toimii nopeasti. Eikä tarvinnut ostaa uutta, mitä aluksi ehdin jo pelätä.

Nyt asiaan. Koska on koko ajan pimeää, kuvat ovat sellaisia myös. Joitakin olen ehtinyt ottaa valoisaan aikaan, mutta ehkä näistä nyt idean näkee.

Uusi tapet…