5. tammikuuta 2016

Epätoivoisia keinoja käyttöön

On kylmä. Oikeasti. Nyt en puhu ulkolämpötilasta, siellä mä pärjään ihan hyvin, kun laittaa riittävästi vaatetta. Mulla on kylmä täällä sisällä. Kaikki sähköllä toimivat lämmönlähteet on käytössä (jopa hiustenkuivaaja, jolla lämmitin tänään jäätyneitä varpaitani) ja niiden avulla mulla pysyy sisälämpötila noin kympissä. Jos urakoin ja lämmitän takkoja koko työpäivän jälkeisen ajan, saan lämmön nousemaan neljääntoista. Yön aikana sekin haihtuu ja aamu alkaa taas siitä rielusta kympistä. Mä oikeestaan pärjään yllättävän hyvin, sillä kaikkeen ilmeisesti tottuu. Mulla on koko ajan kylmä, mutta en palele. Jännä homma. Peiton alla on hyvä kököttää hereilläkin. Kun oon saanut makuuhuoneen illalla siihen neljääntoista asteeseen, se tuntuu oikeesti tosi lämpöseltä. Peiton alla toki lämpiää, mutta nukun yleensä paljaat käsivarret ainakin osaksi peiton ulkopuolella. Koulussakin oppilaat istuvat takki päällä, kun luokassa on 17 astetta, mulla tulee melkein kuuma.

Se, mikä tässä huolettaa on se, että jos lattiansisäinen lämpötila menee miinukselle ja putket jäätyy. Toistaseks on kyllä pysynyt sulana. Ja jos lämmöt pysyy kuitenkin yli kympissä, tuskin tulee ongelmaa. Sijoitin patterit vesiputkien kannalta strategisiin paikkoihin.


Eteisessä on selkeästi kylmintä eikä siellä ole tulisijaakaan. Tein sitten puoliepätoivoisen ratkaisun ja tungin oven karmien alle hyvän määrän pellavakaistaa. Lisäksi oven päälle tuli vedonestoverho, vaikka tuo entinen päiväpeitto onkin siihen hommaan vähän heppoinen. Epätoivoisen tästä ratkaisusta tekee se, että mulla ei tähän hätään sattunut olemaan ylimääräistä verhotankoa, joten niittasin peiton suoraan seinään. Käyhän se niinkin :)


Jos siltikin meinaa olla kylmä, voi aina mennä ulkoa hakemaan lisää klapeja. Niitä kuluu. Niiden rahtaamisessa tulee lämmin. Lisäksi, kun ulkona on -23, sisällä tuntuu lämpöiseltä, vaikka oliskin vain kympin verran plussalla.

Kanoilla paahtaa molemmat lämpölamput täysillä. Nehän ei varsinaisesti lämmitä itse tilaa, mutta niiden alla on lämmin. Kanaset aika vähän vain oleskelevat niiden alla. Lisäksi ne tulevat näilläkin keleillä ulos, jos kanalaa tuulettaa. Ilmeisesti pärjäävät, koska eivät pörhistele. Lämmintä vettä niille joutuu kantamaan monta kertaa päivässä.

Kyllähän tässä pärjää, mutta ottaisin ne miinus kymmenen pakkaset jo kovin mielellään :)

Ensi kesän olennaisin remonttikohde selvis kyllä lopullisesti nyt. Eristettä välikattoon!

12 kommenttia:

 1. Iiks, lämpimiä ajatuksia sinne! :)

  VastaaPoista
 2. Voihan kun siellä on kylmä. Tässä voisi olla muutama lämmittävä idea.
  Katso tietoa lämpöhuovasta, niitä on ihan tosi monissa kaupoissa, pistä Googleen vaan lämpöhuopa. Käy vielä katsomassa lisätietoa kynttilälämmittimestä ehkä siitä on jotain apua. http://kaikenhyvankivimaki.blogspot.fi/?m=1
  Kannattaa myös harkita eristyksen lisäksi ilmalämpöpumppua. Glögiä tai kaakaota paljon puuhellalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :) Itse en lisälämpöä tarvitse ja lämpöhuopaa on ehkä hankala laittaa putkia lämmittämään. Ilmalämpöpumppu mulla on ja pärjäsin pelkällä sillä tosi pitkälle. Tällä hetkellä senkään lämpö ei riitä. Mulla on nyt käytössä ilppi, kolme sähköpatteria ja kolmea tulisijaa lämmitän. Mä vähän epäilen, että kynttilälämmittimet ei tätä kauheesti pelasta. Toki, jos sähköt sattuis menemään, niin viimeisetkin keinot täytyy ottaa käyttöön. Välikatossa on eristetilaa 15 senttiä ja eristeitä tuskin niinkään paljon. Kun lämmöt vuotaa, ei asialle paljon mitään voi...

   Poista
 3. No sitten eriste on a ja o. Pidä itsesi lämpimänä ja yritä vaikka viimeisenä vaihtoehtonapoltella takkaa öisinkin että putket eivät mene jäähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se täytyy ajatella. On mulla hätäapukeinona vielä se, että laitan pikkuhuoneen ja makkarin sulki ja nukun tuvassa. Niiden lattiassa ei kulje vesiputkia, joten voin siirtää patterit tarpeen vaatiessa vesiputkien kohdille ja lämmittää huoneet käyttökuntoon, kun ilmat vähän lämpenevät. Ens viikko näyttää jo ennusteiden mukaan paremmalta :)

   Poista
 4. Hhrr...sullahan on siellä sit tosi kylmä. Meidän ekat kunnon pakkaset on kans täällä hirsitalossa ja aika kylmää on, vaikkakin ei noin kylmää. Meillä vetää ikkunat (joo ne piti tiivistää, mutta..) ja lattianrajat. Mies sai ennen pakkasia tiivistettyä sanomalehdellä olkkarin ja vierashuoneen lattiat seinien vierestä. Ei ihme että oli vetoisaa, kun siellä oli reilut kolmen sentin raot. Sohvalla peiton alla tarkenee ja koiran ollessa lämmönlähteenä vieressä, mutta muutoin vetoisuus on inhottavaa, varsinkin kun oireilen vedolle kaikenmoisilla kolotuksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tää pakkanen on hyvä siinä mielessä, että todella tietää, missä lämmönhukkaa tapahtuu :)

   Poista
 5. En osaa sanoa miten paljon hyötyä on uunin päällä pitämisestä, mutta mulla se ainakin on kovilla pakkasilla toisinaan lämpöä tuomassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oon uunissa tehny ruokaa ja jättäny luukun auki, kun ruuat on valmistuneet. Kovin kummoista eroa en huomannut, mutta äärimmäisessä hädässä sitä varmaan istuis vaikka uuninluukun vieressä lämmittelemässä.

   Poista
 6. Toivotaan pikaisesti lauhtuvia kelejä!! Koitahan tarjeta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäkin selvittiin. Lauhtui. Kyllä nyt taas kelpaa!

   Poista

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa. Suurin j...