2. heinäkuuta 2014

Lattiat auki

Löysin Torista tulevaan keittiööni laatikoston kympillä melkein naapurikunnasta, joten kävin hakemassa sen pois. Keittiöön tulee saareketta ym., joten suurimmaksi osaksi kaapit tulee rakennettua itse, mutta tällainen laatikosto on toki näppärä. Jalat alle ja ehkä vetimet vaihtoon, saa nähdä sitten myöhemmin.Eilen aloin vihdoin repiä suurimmasta huoneesta lattiaa auki. Ideana on se, että teen yksi huone kerrallaan, pienemmässä tilassakin kun mahtuu väliaikaisesti asumaan. Tosin nyt työstössä oleva huone on samankokoinen kuin nykyinen asuntoni, joten tilanpuutetta ei pitäisi tulla.

Joka tapauksessa revin eilen ärräpäiden saattelemana säälittävän pienen määrän lankkuja irti. Kädet (siis räpyläosa) olivat kovilla, kun lankut ovat niskoissa melko kovin kiinni. Väkivalloin väänsin naulaa irti, mutta joskus ne olivat kovempaa kiinni niskassa kuin lankussa ja silloin jouduin kiskomaan naulankannankin viisisenttisestä lankusta läpi.

Ekan päivän saldo:Talossa on nk. multapenkkiperustus, joka on vajaassa sadassa vuodessa aiheuttanut niskojen ja tuvan reunoilla olevien lankkujen lahoamista. Niskat ovat hyvää, kovaa puuta heti tuosta multapenkin reunasta alkaen keskelle päin. Myöskään ne eivät ole päistäkään läpilahot, sillä niin tiukasti naulat niissä ovat kiinni.

Tänään pääsin vähän pidemmälle ja tällä vauhdilla koko lattia on purettu kolmen työpäivän päästä.
Oikeaan reunaan jäi siis noin kuusi lankkua, sen puolen seinää kun tästä ei näy. Pudotus monttuun on reilu pari metriä, joten aika tarkkaan sai katsoa, ettei tipahda lankkuja irti vääntäessä. Tänään otin avuksi rautasahan, jolla sahailin itsepäisimpiä nauloja poikki ja helpotin irrotusta huomattavasti. Keskellä huonetta näkyy kiinteästi seinustalla ollut penkki, joka täytyi saada irti lattian irrotusta varten. Myöskin toisessa nurkassa oli/on muurahaispesä, joka oli levinnyt myös tuon penkin ja seinän väliin. Muurahaispesän takia en vielä purkanut lattiaa nurkkaan saakka, vaan teen sen huomenna, kun myrkyt ovat hieman purreet. Täytyy myös lapioida pesämateriaali ämpäriin tms. ja kantaa tontin toiselle puolelle.

Kunnonkokoista lankkua lattiasta kuitenkin irtosi, paksuutta semmoinen viisi senttiä, leveys paristakymmenestä vajaaseen neljäänkymmeneen senttiin.Lankuissa on kuitenkin melko paksu maalikerros ja kaikki ovat päistään lahoja, joten korvaavaa materiaalia lattiaan täytyy laittaa. Fiilistelin ensin, että en olisi tehnyt lattiapinnalle mitään, antanut olla vanhassa maalissa ja antanut kulumien näkyä, mutta pakko kai nuo vanhat maalit on myöhemmin hioa tasaisemmiksi ja pistää uutta väriä päälle.

Huomenna vielä murkkupesä kantoon ja lankut nurkkaan saakka irti, sitten pari päivää taukoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa. Suurin j...