28. heinäkuuta 2014

Ojien kaivuuta ja eristyshommia

Viime viikon toimintasuunnitelmana on ollut lattian eristäminen. Toki sama homma jatkuu edelleen, joten se on myös tämän viikon agenda.

Tilkitsin tuvan lattian ja seinän rajapinnan räystäsverkolla kauttaaltaan, sen lisäksi verkkoa on tullut myös kivijalan rakoihin ja muihin tarpeellisiksi katsomiini paikkoihin. Ilmansulkupaperi tuli vielä rajapinnan päälle ja osin siis myös tuulensuojalevyn päälle. Laitoin paperia myös tuulensuojalevyjen saumakohtiin paperin leveyden verran eli 130 cm. Allaolevassa kuvassa näkyvät verkko ja paperi. Niiden päälle tulee ristiinkoolaukset, joiden väliin tulee vielä raakalaudasta tuki, jottei päällimmäinen eristekerros roiku pelkän paperin ja verkon varassa. 

Ilmansulkupaperia tulee vielä eristeiden ja lattialautojen väliin ja tämä paperi jatkuu kunnolla seinille asti.


Koska talolla ei ole vielä sähköjä, eristeet on täytynyt möyhentää ja levittää muilla konsteilla. Ensin paalista tiivistä eristettä sankoon ja sen jälkeen porakoneella ja laastivispilällä ilmavaksi. Aika pienissä erissä tuota täytyy tehdä, jotta ilmavuuden saa kunnolliseksi. Eteneminen on hidasta, sillä yhdellä porakoneen akulla möyhentää noin 1,5 paalia eristettä, akkuja mulla on kaksi. Lataamaan jälleen kotiin ja seuraavana päivänä jälleen sama homma. Yhteensä eristettä menee tähän huoneeseen noin 25 paalia. Toivon tosin, että saan pian sähköt ja pääsen puhaltamaan villaa hieman nopeammassa tahdissa.

Ylitäyttö on 30 %, seinän vierellä hieman enemmänkin, noin 50 %. Kuvasta kannattaa huomioida, että tässä on vasta puolet eristepaksuudesta. Villat tasataan lattiapalkkien tasoon, jonka jälkeen päälle ristiinkoolaus ja toinen mokoma eristettä.

Käytän eristeenä Ekovillaa. Puru tai sammalkin kelpaisi, mutta tuo on helppo ratkaisu, kun voi kaupasta vaan ostaa. Huoneen keskelle jää lattialuukku.


Viikonloppuna olikin sitten erilaiset suunnitelmat. Vuokrasin pikkukaivurin, jotta saadaan tarvittavia kaapeleita ja putkia talolle. En lähtenyt itse kaivamaan, vaan koska minulle tarjottiin apua, otin sen mielelläni vastaan. Oma tehtäväni oli lähinnä mitata kaivantojen syvyyttä ja kuljettaa kuskille vettä :) Siltikin täyden työpäivän pituus auringonpaisteessa, kun varjolämpötila alkaa kolmosella, oli melko hikinen ja väsyttävä.

Sähkökaapelioja vedettiin talolta tontin nurkkaan, johon toivottavasti jo tällä viikolla tuodaan sähköyhtiön puolesta sähköt. Samaan kaivantoon pistettiin yksi tyhjä suojaputki, jossa voi myöhemmin kuljettaa puhelinpiuhoja tai vastaavia eikä pihaa tarvitse enää repiä auki.


Piha jäi myllätyn näköiseksi, mutta niinhän se jää aina, jos jotain kaivetaan. Ostin tänään metalliharavan, jolla saan pihaa vähän tasoiteltua.


Lisäksi meillä jäi aikaa tehdä pihapiirin läpi kulkeva osuus viemäristä. Loppuosa jätevesijärjestelmineen (talo on haja-asutusalueella, joten kunnan viemäriä ei ole) kaivetaan viimeistään ensi kesänä. Nyt kuitenkin varsinaista oleskelupihaa ei tarvitse enää myllätä, vaan ensi kesänä voi jo jotain pihasuunnitelmiakin tehdä ja jopa toteuttaa.


Kesken hommien tuli mieleen, että viemäriojassahan voisi kuljettaa myös sähkökaapelin piharakennukseen. Pahaksi onneksi oli sunnuntai, eikä mikään paikka, josta saisi suojaputkea tai kaapelia ollut auki. Onneksi sähkärini pelasti tilanteen ja hain häneltä tarvittavaa kaapelia. Näin ei tarvitse enää senkään takia pihalla kaivella.Huomenna homma jatkuu taas eristeiden levittämisellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa. Suurin j...