Siirry pääsisältöön

Asennoituminen syksyyn

Eilen ja tänään on ollut mukavan aurinkoista, mutta kyllä tuolla ulkona syksy tuoksuu ja tuntuu. Siispä pitää alkaa tehdä syksyasioita.

Kehuin siskoni luona käydessäni yhtä hänen tekemäänsä mattoa. Seuraavalla kerralla, kun sisko kävi täällä, hänellä olikin tuo matto mukanaan. Matto toivottaa eteisessä tervetulleeksi ja on ihanan syksyisissä väreissä. Kuvassa mukana tietenkin koiraeläimen pylly.Kasvimaa on ryöpsähtänyt. Kasvustoa on laatikoiden lisäksi myös käytävillä, josta olen sitä jo jonkin verran karsinut. Sateet ovat vain haitanneet pihahommia. Etulaatikon salaatit alkavat jo olla aika ruuppaisia, mutta onpa niistä kyllä iloakin ollut. Ei ole pitkään aikaan tarvinnut salaattia kaupasta ostaa. (Tuntuu aina, että katsovat kaupassa jotenkin vinoon, kun mun ostoskorissa ei oo juuri mitään kasviksia. Mutta kun niitä saa nyt niin hyvin omalta pihalta...) Lehtikaali taas on hyvinkin hengissä. Kaalikoit söivät sen kesän alussa jo täysin, mutta onneksi en repinyt kaaleja pois, sillä ne toipuivat ja puskevat lehteä hulluna.

Valkokukkainen on retiisi, joka ei sitten ollutkaan mun juttu. Annan noiden kaatuilleiden varsien kuitenkin olla vielä laatikossa, sillä niiden valkoisissa kukissa pörrää kovasta perhosia ja muita öttiäisiä.Tillissä on muuten tosi kauniit kukat!Porkkanarivistöjä piti harventaa, joten sain nautiskella erittäin makeista pikkuporkkanoista. Suurimmat olivat maassa jo peukalonpaksuisia, mutta josko nyt kasvaisivat oikein kunnolla, kun saivat lisää tilaa.

Myös kasvihuoneessa kasvaa. Kurkut on jotakuinkin jo syöty ja myskikurpitsa ei tuota tänäkään vuonna hedelmää. Sen saa jättää siis ensi vuonna kylvämättä.

Viidakkokurkku on ihan hauska, mutta ei ehkä kuitenkaan niin suuri kulinaristinen elämys, että kasvattaisin sitä jatkossa. Hyvin se on kasvanut ja tehnyt hedelmää.Pikkutomaatit ovat vielä vihreitä mutta tigerellat alkavat jo punertaa. Olen sieltä muutaman syönytkin ja kyllä vain maistuu hyvältä auringon kypsyttämä tomaatti.Paprikat laitoin kasvamaan kaupan paprikasta otetuista siemenistä ja paremmin näistä nyt tulee hedelmää kuin viimevuotisista, jotka kasvatin pussisiemenistä.Loppukesän aurinkoja pitää muistaa ensi keväänä kylvää paaaaaaljon enemmän. On ne kauniita.Maksaruohotkin selvisivät viime talvesta hengissä; osa huonommin, osa paremmin. Ensi keväänä pääsen varmaan jakohommiin näiden kanssa.Lähikaupan kukkaämpärit olivat tyhjinä ja koska ei täällä kukkakauppojakaan ole, jouduin turvautumaan oman pihan antimiin. Aiemmin hankkimaani lasipulloon laitoin parsanoksan. Sepä onkin pysynyt hyvänä jo pari viikkoa. Tosi kestävä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.