Siirry pääsisältöön

Lattiat auki

Löysin Torista tulevaan keittiööni laatikoston kympillä melkein naapurikunnasta, joten kävin hakemassa sen pois. Keittiöön tulee saareketta ym., joten suurimmaksi osaksi kaapit tulee rakennettua itse, mutta tällainen laatikosto on toki näppärä. Jalat alle ja ehkä vetimet vaihtoon, saa nähdä sitten myöhemmin.Eilen aloin vihdoin repiä suurimmasta huoneesta lattiaa auki. Ideana on se, että teen yksi huone kerrallaan, pienemmässä tilassakin kun mahtuu väliaikaisesti asumaan. Tosin nyt työstössä oleva huone on samankokoinen kuin nykyinen asuntoni, joten tilanpuutetta ei pitäisi tulla.

Joka tapauksessa revin eilen ärräpäiden saattelemana säälittävän pienen määrän lankkuja irti. Kädet (siis räpyläosa) olivat kovilla, kun lankut ovat niskoissa melko kovin kiinni. Väkivalloin väänsin naulaa irti, mutta joskus ne olivat kovempaa kiinni niskassa kuin lankussa ja silloin jouduin kiskomaan naulankannankin viisisenttisestä lankusta läpi.

Ekan päivän saldo:Talossa on nk. multapenkkiperustus, joka on vajaassa sadassa vuodessa aiheuttanut niskojen ja tuvan reunoilla olevien lankkujen lahoamista. Niskat ovat hyvää, kovaa puuta heti tuosta multapenkin reunasta alkaen keskelle päin. Myöskään ne eivät ole päistäkään läpilahot, sillä niin tiukasti naulat niissä ovat kiinni.

Tänään pääsin vähän pidemmälle ja tällä vauhdilla koko lattia on purettu kolmen työpäivän päästä.
Oikeaan reunaan jäi siis noin kuusi lankkua, sen puolen seinää kun tästä ei näy. Pudotus monttuun on reilu pari metriä, joten aika tarkkaan sai katsoa, ettei tipahda lankkuja irti vääntäessä. Tänään otin avuksi rautasahan, jolla sahailin itsepäisimpiä nauloja poikki ja helpotin irrotusta huomattavasti. Keskellä huonetta näkyy kiinteästi seinustalla ollut penkki, joka täytyi saada irti lattian irrotusta varten. Myöskin toisessa nurkassa oli/on muurahaispesä, joka oli levinnyt myös tuon penkin ja seinän väliin. Muurahaispesän takia en vielä purkanut lattiaa nurkkaan saakka, vaan teen sen huomenna, kun myrkyt ovat hieman purreet. Täytyy myös lapioida pesämateriaali ämpäriin tms. ja kantaa tontin toiselle puolelle.

Kunnonkokoista lankkua lattiasta kuitenkin irtosi, paksuutta semmoinen viisi senttiä, leveys paristakymmenestä vajaaseen neljäänkymmeneen senttiin.Lankuissa on kuitenkin melko paksu maalikerros ja kaikki ovat päistään lahoja, joten korvaavaa materiaalia lattiaan täytyy laittaa. Fiilistelin ensin, että en olisi tehnyt lattiapinnalle mitään, antanut olla vanhassa maalissa ja antanut kulumien näkyä, mutta pakko kai nuo vanhat maalit on myöhemmin hioa tasaisemmiksi ja pistää uutta väriä päälle.

Huomenna vielä murkkupesä kantoon ja lankut nurkkaan saakka irti, sitten pari päivää taukoa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.