Siirry pääsisältöön

Uutta kukkapenkkiä ja tuvan tyhjennys

Kaivoin navetan seinustalle kukkapenkin. Aiemmin siinä kasvoi nokkosta. Nokkosen juurta tuli melkoisesti. Nyt penkissä kasvaa tähtiputkea, ukonhattua (?) ja jaloleinikkejä. Saa nähdä, kukkivatko jälkimmäiset Suomen kesässä.Viime kesänä istuttamistani omppupuista yksi (se työkavereilta läksiäislahjaksi saatu) kukkii hurjasti. Kahdesta muusta toisessa on muutamia kukkia ja toisessa ei lainkaan. Olisihan se mukavaa, jos jo toisena kesänä tulisi muutama omena.Omppupuun läheltä, talonkulmalta olen saanut kaivella ruokaa moneen otteeseen. Vieläkin näköjään riittää.Tupa tuntuu tyhjältä, sillä kasvit ovat muuttaneet ulos tai kasvihuoneeseen. Avomaankurkut ja kesäkurpitsat ovat olleet kasvimaalla jo reilun viikon, tänään muuttivat loputkin.

Jaloleinikkejä laitoin tosiaan kukkapenkkiin, mutta muutama pääsi kasvihuoneeseen sisälle pesuvateihin.Perunalaatikoissa on kahta eri tomaattilajiketta, kasvihuonekurkkua, myskikurpitsaa ja paprikaa. Lisäksi peltiämpärissä kasvaa vielä aika säälittävä viidakkokurkku. Saa nähdä, tuleeko siitä mitään.Pelargonit pääsivät toki myös kasvariin. Viime kesänä kukinta alkoi pian kasvihuoneeseen siirtämisen jälkeen.Ulkopuolelta ympäristö vaatii hieman vielä tasoittelua.Piha on niin täynnä kuoppia ja möykkyjä, että ruohonleikkurilla päristeleminen on aina hankalaa. Alkukesän projektiksi täytynee ottaa tasoitus. Luulin jo lapioimisen riittäneen tältä kesältä, mutta ei.

Kylvin keskiviikkona herneet. Ne eivät ole vielä itäneet. Muissa laatikoissa tapahtuu senkin edestä. Takarivin ekassa laatikossa on lehtikaalia, paria eri salaattia ja pinaattia sekä muutama ruusupapu kaunistuksena. Saman rivin tokassa laatikossa valkoiset retiisit puskevat lehteä oikein urakalla. Vieressä porkkanatkin ovat jo itäneet. Kolmannessa laatikossa on ruohosipulit, rosmariini, persiljaa ja tilliä. Neljännessä punajuurta ja raitajuurta.Eturivin ekassa laatikossa kasvaa yrttejä: suklaa- ja mojitominttua, salviaa, timjamia, basilikaa ja lehtipersiljaa. Seuraavassa laatikossa punasipuli ja keltasipuli kasvattelevat piippojaan. Kolmannessa laatikossa samettikukkien seurana ovat avomaankurkku ja kesäkurpitsa ja viimeisessä kasvuansa toivottavasti aloittelevat silpoydinherneet.

Kommentit

  1. Onpa sinulla siellä laatikko poikineen. Minunkin pitäisi hankkia noita istutuslaatikoita, tai sitten laittaa isäntä tekemään yksi iso vanhan rinnalle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo vaan tuntuvat kauheen mukavilta. Työskentelykorkeus on parempi ja rikkaruohot on pysyneet aika hyvin poissa. Odotan sitä, että laatikot pursuavat kaikkea ihanaa. Näyttävät toivottavasti silloin kauniilta. Työllistä isäntää nyt vaan, eiköhän se tee, kun nätisti pyytää :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.