Siirry pääsisältöön

Viemärisaatö ja eteisen lattianranka

Kaivoin tosiaan eilen kivijalan alle kulkuväylän viemärille. Viime yönä tuli sellainen "liian vilkas mielikuvitus" -pelkofiilis kaivannon suhteen. Siellä tosiaan oli melko suuri reikä, josta mikä tahansa pääsisi sisälle. Oma koiranihan sieltä kivijalan alta kulkikin, kun oli sille helpompi reitti kuin kiipeäminen ovelle. 

Ajatusvirhe tuossa kaivamisessa oli, että mulla ei ollut tarvittavia viemärinosia. Ajattelin, että teen kaivannon valmiiksi ja käyn viikolla joku päivä pistämässä putket paikalleen ja kaivannon umpeen. Yöllisen ajatustuokion jälkeen päätin, että toista yötä reikä ei enää siellä möllötä, vaikken yötä talolla enää olisikaan. Pahaksi onneksi täälläpäin rautakaupat eivät ole sunnuntaisin auki. Ajoin 40 kilometriä nykyiseen kotikaupunkiin, nakkasin koiran kotiin ja lähdin katsomaan, josko tavaratalosta löytyisi osia (siellä on rautakauppaosasto). Löysin putkea, mutta pisimmät olivat puolen metrin pätkiä. Puolen metrin putki maksaa vain hitusen vähemmän kuin kahden metrin vastaava. Mutta koska oli pakko saada homma kasaan tänään, tuli sitten kyseinen viemäripätkä askarreltua niistä puolen metrin pätkistä.

Kaivanto vaatii vielä pari kottikärryllistä maata, mutta sen aika on sitten kun jaksan. Viemäri kulkee nyt talolta noin 15 metriä pihan perälle päin. Siitä päästä jatketaan ehkä tänä syksynä, viimeistään ensi keväänä.
Tuntui, etten saanut viikonloppuna mitään aikaiseksi, mutta sain ehkä kuitenkin. Viemäriputkienhakureissulla mukaan tarttui myös riittävästi ruuveja, jotta sain alemman koolauskerroksen tehdyksi eteiseen. Viemäriputki ei näköjään sopivasti näy kummassakaan kuvassa. Koitan sihdata ensi kerralla paremmin.Nyt kun koolaukset ovat paikallaan, pääsee mukavasti kulkemaan niitä pitkin eikä enää tarvitse ponnistaa metrin verran päästäkseen ovesta ulos tai tupaan. Eteisen hirret olivat muuten hyvässä (=pintapaikkailuja) kunnossa, mutta oven alta otin hirren kokonaan pois. Siinä on nyt väliaikainen systeemi siihen saakka, kun vaihdan uuden oven paikalleen. Kun saan vanhat karmit irti, täytyy oviaukon reunoja varmaan vähän fiksailla.

Viemärin ja vesiputkien kulut rapsutan palkkeihin moottorisahalla, osaksi myös sähköjohtojen. Loput sähköjohdot menevät seinän läpi poraamalla. Koolaukset on taas puolikkaan tuulensuojalevyn jaolla, eli 60 cm. Yksi kapeampi väli mahtuu mukaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.