Siirry pääsisältöön

Piippu

Tänä viikonloppuna olen tehnyt lähinnä asioita, jotka eivät näy millään lailla, joten joudutte tyytymään yhteen kuvaan.

Tuvan lattia notkui aavistuksen silloin, kun siinä käveli. Askartelin vasoihin tukipuut suurinpiirtein keskelle ja nyt ei enää astiat helise, kun täällä kävelee. Tukipuut täytyy vaihtaa ensi kesänä vielä kestopuuhun, nuo nykyiset ajakoon asiansa siihen saakka. Vasoissa oleva jänneväli oli kuitenkin melkein kuusi metriä, joten välituki puolivälissä on ihan näppärä.

Tämän lisäksi rakensin jääkaapille korokkeen, eli siis hyllyn, jolla sain sen lattianrajasta seisomakorkeudelle. Alle mahtuu yksi hyllykkö. Korokkeesta tuli hirmuruma, joten en laita siitä kuvaa. Se jää kuitenkin tulevan skafferin sisään, joten se ei sieltä mihinkään näy. 

Sain vihdoin eristetyksi eteisen ja paperoin sen taas paneelikorkeudelle saakka. Innoissani vedin toisen jatkoroikkani eteisen puolelle ja kytkin siihen patterin. Kun laitoin patterin päälle, iski roikka kipinää ja syttyi palamaan. Haju oli aika hirveä. Tarkistin roikan etukäteen, kun se oli käytetty enkä ollut itse sitä ennen käyttänyt. Siinä ei näkynyt mitään vikaa. Onneksi tässä ei nyt käynyt tämän pahemmin. Selvisin tuuletuksella ja odotuksella, että saan eteisen puolelle pistorasioita. En viitsi uutta jatkoroikkaa tätä aikaa varten ostaa.

Istuttelin myös ulos tulppaaneja. Yhteensä mulla on sipuleja noin 150 ja puolet on nyt istutettu. Odottelen, että lämpötila olisi pari päivää plussalla, niin saisin vähän tasoitettua maata lapiolla ja iskettyä sipulit maahan.

Viimeisimpänä paikkarappasin tuvan piipun yläkerran osalta. Rapsuttelin kaikki irtoavat vanhat rappaukset pois ja laitoin uutta tilalle. Ensin meinasi mennä hermo, kun yritin liian kuivalla kuralla hoitaa hommaa ja se rapisi vain maahan. Lisäsin vettä ja homma alkoi heti toimia paremmin. Siltikin tuntuu, että kolmasosa laastista on nyt tuolla lattialla piipun vieressä.Laitoin tuonne ylös vielä vähän palovillaa piipun ja katon tukipalkin väliin. Vaikka eipä tuolla yläkerrassa kovin paljoa palokuormaa ole.

Olen elänyt viimeiset kolme ja puoli viikkoa eineksillä, koska liesi ei ole vielä kytketty seinään. Viime viikonloppuna kävin veljeni perheen luona kylässä ja kyllä vain siellä saamani itsevalmistettu kasvispöperö maistui hyvältä einesten jälkeen. Nyt kuitenkin tajusin, että onhan mulla tuo puuhella. Tähän mennessä olen polttanut sillä yhden pesäänmahtuvan laudankappaleen päivässä ja sillä on saanut kaksi kattilallista kuumaa vettä pesuvedeksi. Nyt kun piippu on parin päivän päästä kuiva, voin laittaa ruokaa hellan kanssa. Ekana teen kyllä kasvissosekeittoa. Sitä mun on tehnyt jo pitkään mieli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.