Siirry pääsisältöön

Takkuaa edelleen

Mulla oli utopistinen suunnitelma saada kamat taloon jo elokuun aikana. No enpä saanut. Enkä saa varmaan vielä tässäkään kuussa. Katsellaan. Periaatteessa tupa on hyvin pian muuttokunnossa, se kaipaa pari lattialankkua ja kunnon siivouksen. Eteinenkin etenee tasaisen ja hitaan varmasti, mutta etenee silti. Sähköt on, mutta vettä ei näy. Talolle tulee kyllä vesiputki, mutta (ainakin) nousun jälkeinen osa on ruostunut puhki ja täytyy vaihtaa. Katsotaan nyt, kuinka iso homma siitä tulee. Ilman vettä en talossa voi asua.

Viime viikonloppuna ilmeistyi lattiaan ristiinkoolaukset, villaa ja paperikin. Harmi vain, että en ollut laskenut kaikkia lankkujen jatkospaikkoja ennen koolausten tekemistä. Näin siinä sitten kävi: Lankkujen päät eivät ole sielläpäinkään, missä kannatinpalkit ovat. Kaikeksi onneksi jatkospaikka on juuri siinä, missä kulkee viemäriputki, joten ylimääräisen palkin laittaminen tuohon on sula mahdottomuus.

Päätin sitten hieman kikkailla. Kiinnitin kulmaraudoilla suorakulmaan päällimmäisiä palkkeja vasten lappeellaan olevaa puutavaraa, jonka päälle laitoin pitkittäin ja niinikään lappeellaan kulkemaan saumakohtaan osuvan palkin. Hyppimistestin jälkeen totesin, että kyllä tuon pitäisi kestää, kunhan ei norsuja tai sarvikuonoja tuo taloon tanssahtelemaan.Pääsin siis pienen säädön jälkeen laittamaan lisää villoja ja kiinnittämään lattialankkuja.Yläkuvassa sorkkaraudan alla näkyy kaapin alla ollut lattia, takanurkassa entisten rappusten alunen. Lattia kääntyi ympäri, portaathan olivat alunperin vastakkaisessa nurkassa. Lattiassa on erilaisia koloja ja paikkauksia, joita fiksaillaan tarpeen mukaan. Vanha lattia saa näyttää vanhalta. Toki tämäkin joutuu hiomakäsittelyn uhriksi ja saa maalia päälleen.

Alemmassa kuvassa näkyy myös lankkujen lyhennyksen seuraus. Laitoin pari lankkua kohtisuoraan muita vasten. Sisempi lankku on jo kiinni, reunimmainen kiinnittyy vasta sen jälkeen, kun viereinen huone on jossain vaiheessa. Reunalankun allaoleviin viemäriputkiin ja sähköjohtoihin täytyy vielä päästä käsiksi. Lankut 5,6 ja 7 eivät ole vielä kiinni, sillä niiden alle jää lattialuukku, jota varten myös lankut täytyy katkaista.

Takanurkassa näkyy läpimennyt reikä kahdessa lankussa. Nurjalta puolelta näyttää ihan siltä kuin ne olisivat palaneet. Mitähän niille on tapahtunut? Nurkkaan tulee kaappi, joten reikä saa jäädä jälkipolvien ihmeteltäväksi kaapin pohjan alle.Navetannurkalla kasvaa pihlaja, jota mun käy hieman sääliksi. Niin paljon sen oksat notkuvat marjoista. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Lattiasieni

Ei niin kivoja ylläreitä tänään. Kannoin viimeisiä lattiapalkkeja ulos tuvasta ja yhden pohjastahan se löytyi. Lattiasieni, tai ainakin joku sieni.


Kunnon rihmastot, ja levinneet pitkälle puun sisään. Toisaalta, onhan tuo ihan kaunis otus jos oikein positiivisesti ajattelee...


Ilo ja riemu jatkuivat, kun kaivoin viimeistä seinustaa vapaaksi hiekasta. Lisää sientä, ja ihan seinähirressä. Lattiahirsistä en ole ollut niin huolissaan, kun ne kuitenkin pistetään uusiksi ja sieni löytyi vain yhdestä. Seinän kanssa vähän jännää, huomenna pitää tunkata ja vaihtaa koko pätkä. Onneksi kyseessä on huoneiden välinen seinä, joten jos jotain aukkoja jää, ei haittaa, kun molemmilla puolilla on kuitenkin sisätilaa.

Kuvassa vasemmalla oleva palkki on kiinni parilla lyhkäsellä naulalla lähinnä vain näyttämässä, mille korkeudelle lattia tulee. Tiellähän se on, kun alinta hirttä lähdetään fiksaamaan, mutta olkoon tuossa hetken, fiiliksen vuoksi.


Valkoinen tuossa keskellä on sientä. Ja sitä oli kyllä ihan rei…

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.