Siirry pääsisältöön

Kun kaikki ei mene niin kuin toivoo

Meillä on ollut täällä sähkökatkoja, niin kuin monessa muussakin paikassa. Katkojen yhteiskesto on ollut varmaan parin tunnin luokkaa. Jos sähkökatko kestää pidempään kuin noin minuutin, ilmalämpöpumppu ei enää käynnistykään itsestään. 

Tulin maanantaina töistä kotiin ja pumppu oli sammunut, sähkökatko oli siis tullut jossain vaiheessa työpäiväni aikana. Sisälämpötila oli tuvassa 12 astetta. Äkkiä pumppu päälle ja takka roihuamaan. Illan tullen lämmöt olivatkin mukavasti lähellä kahtakymmentä astetta. Silti ihmettelin, ettei sillä puumäärällä ja pumpulla lämpötila noussut tuon enempää. Siitä kömmin nukkumaan ja kun loppiaisena aamulla heräsin, oli hieman vilakkaa. Lämpötila oli tuvassa saarekkeen päällä 10 astetta. Pumppu oli käynnissä. Missä vika?

Lähemmin tarkasteltuna pumppu tuntui olevan sulatustilassa (johon se normaalisti menee minuutiksi pariksi ehkä kerran tunnissa), mitkään toiminnot eivät vastanneet (lämpötilan säätö, puhalluksen säätö, puhalluksen suunta) ja puhallusta ei ollut. Luulin jo, että nyt se on mennyt rikki, kun käynnistin sen yli 20 asteen pakkasella silloin työpäivän jälkeen. Puhuin sille kauniita sanoja ja uhkailinkin ja lopulta painelemalla kaikkia nappeja satunnaisessa järjestyksessä riittävän kauan se alkoi toimia.

Kaikki hyvin siis?

Ei. Vesiputki oli tuon yön aikana mennyt jäähän. Ensin ajattelin, että maassa oleva putki on lämmityskaapeleista huolimatta jäässä, mutta tarkempi vianmääritys sijoittikin jäät talon sisälle. Eteisessä lattian lämpötila oli vain pari astetta plussalla ja lattian alla oli -8 astetta. Tokihan se tarkoittaa, että eristetila on myös suurimmaksi osaksi jäässä. Ja putket myös. Harmitti.

Tänään hain kaupasta lämpöpuhaltimen suunnitelmanani sulattaa putki. Eipähän tarvittu sulatusta, vaan oli sulanut ihan itsekseen. Sähkökatko oli tosin taas tullut (ja tälläkin hetkellä vilkkuu valot) ja lämpötila oli 14 astetta. Mutta kumma kyllä, myös lattiapinnan lämpötila oli sama. 

Hirveä vuodatus, lopussa kaikki hyvin. Jatketaan remppatarinoilla taas joskus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.


Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Hei pitkästä aikaa

En ole jaksanut kauheasti tänne kirjoitella. Ei mistään erityisestä syystä, ei vain ole huvittanut. Eilen illalla ajattelin tehdä päivityksen, mutta siinäpä kävi sitten hassusti. Tietokone lakkasi toimimasta ja koitin palauttaa sitä edelliseen toimivaan kokoonpanoon. Sen seurauksena se jäi käynnistyksessä loputtomaan kierteeseen eikä käynnistynyt loppuun asti. Tein uudelleen palautuksen, jonka seurauksena kone nollasi itsensä eli palautti tehdasasetukset. Kaikki kahden viime vuoden aikana ottamani kuvat ja tekemäni tiedostot, puf, kadotettu ikuisiksi ajoiksi. Meni siis hieman säätämiseksi tämä homma.

On mulla osa tiedostoista onneksi jemmapaikoissa muualla, mutta osa tosiaan katosi. Aloitetaan puhtaalta pöydältä siis. Nyt mulla on uudenveroinen tietokone, joka toimii nopeasti. Eikä tarvinnut ostaa uutta, mitä aluksi ehdin jo pelätä.

Nyt asiaan. Koska on koko ajan pimeää, kuvat ovat sellaisia myös. Joitakin olen ehtinyt ottaa valoisaan aikaan, mutta ehkä näistä nyt idean näkee.

Uusi tapet…