Siirry pääsisältöön

Voihan lapanen

Sain viime vuonna siskoiltani synttärilahjaksi parit tumput. Kauniit ja lämpöiset. Olen niitä ahkerasti vuorotellut työmatkoilla ja ihmisten ilmoille suuntautuneilla reissuilla. On kuitenkin yksi homma, johon en niitä raaski ottaa. Tuo homma on koiran lenkitys.

Koirallani on synteettisestä nauhasta tehty hihna ja se hirttää lapaset aika ikävästi rikki. Vasen lapanen on kerran jo tyylikkäästi korjattukin :) Viime viikonloppuna kuitenkin totesin, että nyt voisi olla aika luopua näistä ja keksiä tilalle jotain muuta. Sisällä näissä on fleecevuori, jonka meinaan ottaa talteen tulevaa käyttöä varten.


Päätin pyörähtää kirpparilla. Josko sieltä löytyisi jonkun vanhat lapaset halvalla. Halvalla löysinkin, mutta nämähän olivat aivan pränikät. Molemmat ovat tosi paksut, kun kudoksen takana kulkee useampi kuin yksi lanka. Arvostan käsitöitä ja vähän kyllä tekee pahaa se hinta, jolla nämä olivat myynnissä. Oikeanpuolimmaiset maksoivat neljä euroa, vasemmanpuolimmaiset kaksi. Käsittämätöntä. Tajusin vasta myöhemmin, että olisin toki voinut pyytää kirppiksen pitäjää ottamaan multa vähän enemmän rahaa ja tilittämään ne sitten myyjälle. Noh, ensi kerralla sitten.


Mietin pitkään pääni puhki, miten nuo vihreät lapaset on tehty. Vaaleanvihreä lanka näyttää tekevän normaaleja oikeita silmukoita, tummanvihreäkin tekee oikeita silmukoita, mutta 90 asteen kulmassa vaaleampiin nähden, ja niiden sisällä. Sisäpuolelta näyttää ihan tavalliselta neulokselta. Työkaveri sitten kertoi, että kyseessä on koukutut lapaset, eli niitä tehdään kaksipäisellä virkkuukoukulla. Täytyy ehkä joskus itsekin kokeilla!

Loppuun vielä kysymys. Millä nimellä kutsutte tuollaisia langasta tehtyjä lämmikkeitä, jotka laitetaan käteen? Ovatko ne lapaset, tumput, vanttuut vai jotkin muut? Olisi mielenkiintoista tietää :)

Kommentit

  1. Ohhoh, koiran hihna on yllättävän hyvä tuhoamaan lapaset. :o Itse kutsun ko. kädenlämmittäjiä usein lapasiksi tai tumpuiksi, vähän tilanteesta riippuen. Minkäs niminen ja rotuinen koiruus sulla on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumput ja lapaset ne on mullekin :) Koira on welsh corgi cardigan ja nimeltään Pasi.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhuone

Pian en asu täällä enää yksin, vaan mun kanssa asumaan muuttaa miesihiminen. Miesihminen tarvitsee työhuoneen ja vanhasta makkarista ollaan nyt rakennettu sellaista.


Lattiaa on nostettu, jotta saatiin sinne eristettä. Uunin ympäriltä lattiaa ei voinut nostaa, joten tehtiin sitten tuollainen eritasoratkaisu. Tavaraa täältä huoneesta vielä puuttuu, mutta hieno siitä tuli, sen voi jo sanoa.


Työpöydän päälle löytyi tuollainen lasinen "hehkulamppu", johon pääsi asustelemaan ilmakasvi eli tillandsia. 


Siniseksi aikoinaan maalaamani Ikean mäntyinen vaatekaappi sai jälleen uuden ilmeen raikkaanvihreästä väristä.


Pihalla tapahtuu

Pihalla on tapahtunut ja tapahtuu, talossa ei sinisen lattian laittamisen jälkeen. Siksi näytettävää onkin vähän ja vain ulkoa.

Suurin juttu on takapihalle pikkuhiljaa muodostuva puutarha, jonka keskeinen elementti on kovasti vetinen. Lampi on siis tuloillaan.

Reunukset ovat vielä kovastikin vaiheessa, mutta kyllähän tää jo kivalta näyttää. Vene on saatu miesihmisen vanhemmilta.
Onneksi meillä on hanavesi puoli-ilmaista. Sateita ei ole näkynyt, joten vesi piti valuttaa hanasta. Letku ei ihan riittänyt lammelle asti, joten loppupätkä valutettiin viemäriputkea pitkin.

Kasvimaalla kasvetaan kovasti. Sora-alueet on juuri siistitty (eli kaivoin satoja voikukkia yksi kerrallaan pikkulapiolla ylös, jotta sain ne juurineen irti) ja sinne on kärrätty lisää soraa viimevuotisten painuttua kasaan. Kasvimaan lisäksi myös horsmat ynnä muut kaverit kasvavat tehokkaasti taka-alalla.

Viime kesänä istutetut jättipoimulehdet rehottavat niin hyvin, että kukintoja on riittänyt maljakkoon asti ja mättäitä on vo…

Hei pitkästä aikaa

En ole jaksanut kauheasti tänne kirjoitella. Ei mistään erityisestä syystä, ei vain ole huvittanut. Eilen illalla ajattelin tehdä päivityksen, mutta siinäpä kävi sitten hassusti. Tietokone lakkasi toimimasta ja koitin palauttaa sitä edelliseen toimivaan kokoonpanoon. Sen seurauksena se jäi käynnistyksessä loputtomaan kierteeseen eikä käynnistynyt loppuun asti. Tein uudelleen palautuksen, jonka seurauksena kone nollasi itsensä eli palautti tehdasasetukset. Kaikki kahden viime vuoden aikana ottamani kuvat ja tekemäni tiedostot, puf, kadotettu ikuisiksi ajoiksi. Meni siis hieman säätämiseksi tämä homma.

On mulla osa tiedostoista onneksi jemmapaikoissa muualla, mutta osa tosiaan katosi. Aloitetaan puhtaalta pöydältä siis. Nyt mulla on uudenveroinen tietokone, joka toimii nopeasti. Eikä tarvinnut ostaa uutta, mitä aluksi ehdin jo pelätä.

Nyt asiaan. Koska on koko ajan pimeää, kuvat ovat sellaisia myös. Joitakin olen ehtinyt ottaa valoisaan aikaan, mutta ehkä näistä nyt idean näkee.

Uusi tapet…